• Psiholog Violeta Simion

„Părți din mine...”

Updated: May 5, 2020

Fragment din programul de dezvoltare personala destinat adultilor:

FREE SPIRIT. FREE MIND!

In 2019 am lansat primul program de dezvoltare personala adresat adultilor: FREE SPIRIT. FREE MIND Dupa multe (si unele chiar dureroase) „rascoale interioare”, m-am decis (in mod straniu) sa ies din zona mea de confort si sa aplic SCHIMBAREA pe toate planurile vietii mele: mi-am facut „curatenie” spirituala (desi, pot fi dezordonata cand am n+1 idei), relationala… si, m-am expus multor riscuri.


Nu mi-am mai dorit sa fiu cea mai buna, mi-am dorit sa experimentez in mod liber si succesul si esecul…De ce? Pentru ca un om liber nu-l poti domestici incercand sa-l determini sa fie doar pe placul celorlalti. E imperios necesar SA TE PLACI PE TINE INSUTI!


…Si, de aici, am inceput sa construiesc secventele de training in cadrul acestui program… …care sunt Partile din Noi care ne deranjeaza cel mai mult?


Pai, haideti sa ne imaginam ce nu ne place la noi insine. Daca intuiesc bine, nu ne place de noi cand simtim: Vinovatia, Minciuna, Lasitatea, Frica, Rusinea (unii dintre terapeuti le incadreaza in conceptul general de autosabotaj. Eu, insa, prefer sa le analizez separat dintr-un motiv simplu: pot avea proportii diferite cu efecte emotionale si comportamentale la fel de diferite).


Multi dintre noi reusim sa le identificam corect, insa in procesul real al schimbarii nu e suficient doar sa ti le recunosti pentru ca risti sa le duci si spre viitor precum un mecanism care se autoregenereaza.


Cum poti sa schimbi ceva la tine daca tu… continui sa te minti?!

Sunt intrebata frecvent: Dar ce pot face? Nu pot schimba relatia cu el/ea… Nu o pot face pe mama sa faca diferit de ce facea inainte… Nu pot divorta pentru ca am copii… Nu ma pot descurca financiar singur/a… Nu pot fi mai vesel decat sunt… Nu pot schimba sistemul… si urmeaza replica de final (dupa n rationamente de genul celor enumerate anterior):

SI, LA CE BUN SA NE SCHIMBAM?!

(iti suna cunoscuta replica?!:)


Ai dreptate! (pana intr-un punct).... Nu poti schimba ceva la tine atata timp cat ai o toleranta maaaare / permisivitate fata de toate aspectele care te deranjeaza. Aproximativ toate teoriile ce accentueaza necesitatea dezvoltarii personale pornesc de la acest aspect: Cat de multumit/ nemultumit esti (in primul rand) de TINE INSUTI?


Dupa care vine partea-hard:

Stii ce sa faci cu VIATA TA? (nu de alta, dar fiecare secunda se adauga inspre…viitor).

Concluzia nr.1: m-am simtit norocoasa pentru ca am inceput experienta mea ca psiholog avand terapii cu copii, apoi au venit cele cu adultii si am ajuns la cele de cuplu… Prin urmare, s-a produs procesul schimbarii prin… maturizare.

Concluzia nr.2: Deci, ce este dezvoltarea personala?… o fireasca maturizare asumata chiar si atunci cand parti din tine insista sa creada ca pot fi… pentru tot restul vietii in tine.282 views0 comments

Recent Posts

See All