• Psiholog Violeta Simion

Ce se vrea... si ce NU este Psihoterapia?

Updated: May 5, 2020


As putea scrie pagini intregi despre psihoterapie (nu fiindca ma simt intr-atat de creativa) ci pentru ca… pur si simplu, este o dragoste neconditionata (iar eu cand iubesc, iubesc).


Psihoterapia, insa, nu este despre Terapeut (oricat de mult si-ar dori o confirmare / validare personala terapeutul respectiv)… ci este despre Client, si despre modul in care alege sa-si construiasca relatia terapeutica cu specialistul respectiv.


Pe parcursul anilor, am descoperit o varietate mare (trebuie sa recunosc: CUMPLIT de mare) de „tematici” interioare.


Dupa cum observi, nu folosesc termenul de „problema” pentru ca imi displace profund, mai ales, in afirmatii de genul: „Amice, tu ai o problema”… de parca, o preocupare interioara, un comportament care te deranjeaza ar fi…o PROBLEMA de aritmetica…!


Si, uite asa, ne apropiem de nucleul terapiei: aceasta nu ofera solutii deodata si permanente. O sa ma intrebi de ce? Pentru ca nici TU nu esti permanent la fel! (sau ma rog mi-ar placea sa cred ca fiecare dintre noi avem puterea de a ne modifica – macar – aspectele care ne deranjeaza).


In general, graba clientilor de a-si dovedi ca POT sa se schimbe, incepe sa devina de multe ori, un soi de presiune interna care… nu duce la efectele dorite. Asadar, sa nu te surprinda faptul ca nu am pentru „problema” X – o oferta de servicii cuprinzand un nr. de x sedinte. Sunt terapeuti care aleg astfel de demersuri terapeutice (ceea ce nu este gresit!:) insa, eu nu.


Daca ar fi totusi sa-mi oblig constiinta sa gaseasca elemente comune in aceasta diversitate psihologica a dificultatilor prin care trec oamenii, as zice ca LUAREA DECIZIILOR este capacitatea (una dintre ele) cea mai vulnerabila sau subdezvoltata… Si are legatura si cu gandirea critica, si cu spiritul analitic…


Si, iar ma azvarl asupra ideii: cine ne invata sa luam decizii corecte? Scoala….?! Familia….?! Societatea….?! Exemplu: iei o decizie! Se dovedeste a fi gresita (initial nu parea asa), incepi sa te agiti, incepi sa simti teama fata de consecinte…etc.etc… Iti suna cunoscut scenariul?!:) Si ce iti zici: mai bine nu o luam! Alta data, las pe ceilalti!


Statisticile din Romania arata ca avem un numar crescut al cazurilor de tulburari anxios-depresive, al anxietatilor cu atacuri de panica… Griji, tristeti, scenarii dezastruoase legate de viitor, evitari / ezitari ca mecanisme de autoprotectie… Pot fi ele tratate? DA, atata timp cat nu confunzi pastila (efect imediat) cu psihoterapia (efect in timp)!


Cred cu tarie ca viata poate DEVENI frumoasa dar nu in contextul in care scenariul tau despre viitor e aglomerat cu indoieli… Si mai cred ca primul lucru sanatos pe care il face terapia este sa-ti arate cu claritate cine esti tu si nu ce ti-ai dori tu sa vedem… (daca te-am facut sa zambesti…e de bine).

142 views0 comments

Recent Posts

See All